donderdag 10 april 2008

Beihai park, Grote muur en Nederlandse ambassade






















De laatste 2 dagen hebben we naast het afronden van de adoptie in China op de Nederlandse ambassade de resterende tijd goed kunnen doorbrengen in Beijing. We hebben het Beihai park bezocht, een park dat midden in Beijing, achter de Verboden Stad ligt. Er staat een Tibetaanse tempel en er zijn heel veel Boedha's. Job en Bing hebben op het grote meer in het park met veel plezier een motorboot bestuurd. Woensdag was het stralend weer, echter ons bezoek op donderdag naar de Grote muur was met regen. Gisteren hebben de vader van een van de andere adoptiestellen en Alfred de adoptiezaken op het Nederlandse consulaat in Beijing geregeld. Daarbij hebben ze een gesprek gevoerd met de vice consul om direct de adoptie naar Nederlands recht te regelen. Het zou de eerste keer in de geschiedenis van Nederlandse adoptie in China zijn dat direct de Nederlandse nationaliteit het aan adoptiekind zou worden verleend in plaats van dat later in Nederland via een gerechtelijke procedure met behulp van een advocaat te doen. Het gesprek resulteerde in een schriftelijke toelichting van de vice consul welke we mee naar Nederland nemen om daarmee maandag a.s. op het gemeentehuis het paspoort van Tsjang aan te vragen. Gisteravond koffers gepakt (het zijn er toch weer meer geworden) en zo dadelijk vertrekken we naar het vliegveld.












Bedankt allemaal voor de lieve reacties en tot ziens in Nederland!


















dinsdag 8 april 2008

Terug in Beijing




Gisteren kwamen we rond middernacht aan in Beijing. De reis met Tsjang erbij is goed verlopen. Het Jianguo Garden hotel heeft een prima ligging in Beijing, aan de Jianguomennei Dajie, de grote verkeersader van oost naar west door het centrum van de stad, en vlakbij het plein van de Hemelse vrede.

Vanmorgen samen met de 2 andere stellen het ontbijt genuttigd en daarbij de jongste adoptie-ervaringen gedeeld. Het is erg leuk om alle kinderen bij elkaar te zien, Job samen met 6 kinderen uit China! Vervolgens hebben we met onze gids de documenten in orde gemaakt welke nodig zijn voor Buitenlandse zaken (legalisatie) en welke verder gebruikt worden voor de aanvraag van visum en verblijfsvergunning bij de Nederlandse ambassade in China. Daarna hebben we ons tot laat vermaakt in de stad. In een winkel met zeer goedkoop speelgoed vond Bing ‘een levende dino met afstandsbediening’. Rond het middaguur hebben we ons voor een passende lunch even gesplitst: Job en Bing met Christa naar ‘de grote M’ en Tsjang met Alfred naar een chinees-noodle-restaurant; ieder zijn smaak! Een dochter nam haar oude ouders (met zeer doorleefde plattelandsgezichten) blijkbaar voor het eerst mee naar de Mc Donalds; de afkeurende gezichten bij het nemen van de eerste hap van de burger spraken boekdelen. De hap werd direct uitgespuugd! Meerdere gasten konden daar hartelijk om lachen. Beijing bereidt zich duidelijk voor op de olympische spelen. Sinds de jaren dat Alfred er frequent kwam, is er veel nieuwbouw bij gekomen en is de aanleg van wegen en parken verder afgerond. Morgen willen we proberen het olympisch stadion te bezoeken. Donderdag met de andere families en de gids ter afronding (voor de 4e keer) naar ‘de grote muur’.

Vrijdag vliegen we terug naar Nederland; vluchtgegevens:

Beijing-Amsterdam, CZ0345, aankomsttijd vrijdag 11 april ’08, 18:35 uur.

Natuurlijk geen verwachtingen en verplichtingen, maar iedereen is van harte welkom om Tsjang op Schiphol te verwelkomen.




zondag 6 april 2008

Naar het kindertehuis in Chenzhou




Zaterdagmorgenvroeg vertrokken Alfred en Bing in een versleten toyotabusje samen met gids/tolk Nadine en driver naar Chenzhou. De reis zou ongeveer 4 uur duren, maar doordat de wegen door de vorst vol met spleten en gaten zaten, kwamen we pas 6 uur later aan in Chenzhou. Onderweg hebben we veel verkeersopstoppingen gehad vanwege vervelende ongevallen (auto's welke in de diepe kraters in de weg waren gereden, gekantelde vrachtwagens met dozen, kippen, varkens en ook uitgebrande auto's). Vooral op de snelwegen lijken er geen regels te gelden en rijdt men kris kras door elkaar, waarbij het recht geldt van de snelste. De verkeerspolitie doet daar vrolijk aan mee. In Chenzhou werden we bij het verlaten van de snelweg al opgewacht door mensen van het kindertehuis, die ons de weg naar het tehuis voorreden. Het tehuis ligt op een heuvel in de stad en is via een smalle en vrij steile steeg met de auto te bereiken. We werden bijzonder gastvrij ontvangen door de directrice en een vrouwelijke arts van het tehuis, beiden (wellicht) voor deze gelegenheid netjes gekleed. Vanaf de binnenplaats liepen we naar het kantoor alwaar een lange tafel voor ons gedekt stond met manderijnen en water. De kennismaking was erg vriendelijk. Vervolgens kregen we een rondleiding door het tehuis, o.a. Tsjang z'n slaapkamer en speelkamer. We maakten kennis met de kinderen met wie Tsjang z'n kamer heeft gedeeld en met een van zijn nanny's. Bing vond het toen fijner om even op de nek van zijn vader te zitten. Dit tehuis is erg verouderd. Op het ernaast gelegen stuk grond stond een fabriek voor veevoer. Dit is opgekocht en na het slopen van de fabriek wordt nu gebouwd aan nieuwe huisvesting voor kinderen. We hebben veel over Tsjang gedeeld. Voor mij was dit een bijzondere, indrukwekkende en waardevolle ervaring.


De weg terug naar Changsha verliep net als de heenweg in chaos: Lange files door aanrijdingen en in het donker was het moeilijk rijden.




vrijdag 4 april 2008

Memorials day







De Chinese overheid heeft gevonden dat de kinderen in China te weinig traditie meekrijgen; zo kennen ze bijvoorbeeld wel kerstmis en valentijnsdag, maar geen memorials day, de dag waarop men de doden (familie) herdenkt en de graven schoonmaakt. Daarom heeft de regering met ingang van dit jaar besloten deze dag, 4 april, als nationale dag in te stellen. De kinderen waren dus vrij van school. Wij hadden er niet direct bij stil gestaan welke consequenties dit voor vandaag zou hebben en hadden vanmiddag het plan gevat naar het national museum van Changsha te gaan. Er had een rij gestaan van kaartjesloket tot aan de drukke hoofdstraat, goed voor zo'n 2 a 3 uren wachten. De officials vertelden ons dat er kaarten waren voor maar 50.000 mensen; kom morgenvroeg maar weer! Gelukkig was het park rond het museum meer dan de moeite waard. Het is bekend dat Bing erg enthousiast is van dinosaurussen, hun botten, eieren en alles wat er mee te maken heeft. Ook in het park bleek hij weer erg gespitst op dino's, want in een mum van tijd had hij dinosaurus skeletten en eieren ontdekt. Zijn dag was weer helemaal gemaakt! Job heeft van zijn vorige China bezoeken goede herinneringen aan pittige kippepootjes, dus hebben we (vooral Job en Alfred) die vanavond gegeten. Zojuist alles klaargemaakt voor de lange reis van morgen. Alfred en Bing gaan naar het kindertehuis van Tsjang. Bing gaf heel duidelijk aan dat hij dat wilde zien.






Vraag aan Julia: Zou je per mail je e-mail adres door kunnen geven op christa_alfred@msn.com? Job wil je graag terug-mailen!






donderdag 3 april 2008

Uitje met de gids in Changsha











Door Kind en Toekomst en CCAA wordt aan de adoptie ouders een bezoek aan een bezienswaardigheid in de provincie en een lunch aangeboden. Vandaag gingen we met onze gids van CCAA mee naar een embroidery (chinese zijdeborduurwerken) en naar de universiteit waar Mao Zedong heeft gestudeerd. Daarna hebben we verschillende chinese maaltijden gegeten, waaronder een als pekingeend bereidde gans. Job en Bing vonden dat nogal onsmakelijk!








s'Middags net als de adptieouders uit de VS boodschappen gedaan bij de Wall Mart in Changsha. Voor de jongens en zeker voor Tsjang een echt uitje.








Tsjang laat zijn wil steeds meer zien. Verder heeft hij ondekt dat hij over een stem beschikt en zingt luidkeels als we de lobby van het hotel binnenlopen. Hij zwaait graag en lacht veel. Als hij zijn zin niet krijgt, laat hij dit weten door te gaan huilen.
















woensdag 2 april 2008

Naar de Changsha Zoo










































































































Vandaag geen formele adoptieactiviteiten. Na een goede nachtrust hebben we vanmorgen in alle rust Tsjang verder leren kennen en andersom natuurlijk ook. Met vallen en opstaan, probeert hij in de hotelgang aan de hand te lopen. Hij is heel fanatiek en kraait het dan uit van plezier.




























s'Middags naar de stadsdierentuin geweest. Afgezien van de slechte leefomstandigheden van de dieren, heeft de sterk verouderde dierentuin een gemoedelijke chinese sfeer. Veel tijgers, leeuwen en panters, bij elkaar zo'n 20! Naast dieren kijken ook ballen/ringen gooien voor Job en Bing en in een electrisch wagentje rijden. Bing natuurlijk op zoek naar dinosaurussen, de meer dan normale belangstelling van hem voor deze oude dieren blijft nog steeds standhouden. Zowaar vond hij weer een (schreeuwend) exemplaar bij een oude chinese dame.




























Heel treffend vond er naast ons hotel vandaag een ceremonie plaats ter nagedachtenis van 'de ijstijd in Chenzhou' van rond afgelopen chinees nieuwjaar. De hulptroepen werden bedankt; Chenzhou, het dorp waar Tsjang vandaan komt, werd in februari dit jaar getroffen door een sneeuwstorm. Niet alleen de dorpelingen, maar ook de kinderen (en bejaarden) in het kindertehuis waar Tsjang tot afgelopen maandag in verbleef waren zo'n 2 weken afgesloten van energie, water en voedsel. Het chinese leger van Hunan en naburige provincien is met man en macht ingeschakeld om het geheel geisoleerde dorp weer bereikbaar te maken. De chinese president zelf heeft toen het rampgebied bezocht en de lokale bevolking een hart onder riem gestoken door ze te vertellen dat het ijs vanzelf wel weer zou gaan dooien. Tsjang heeft het toen in ieder geval best wel koud gehad. Chenzhou in dit zuidelijke deel van China is namelijk totaal niet voorbereid op temperaturen onder nul! Bij navraag had ik maandag al te horen gekregen dat ze toen de ruimtes in het tehuis met geimproviseerde houtkacheltjes hebben getracht te verwarmen. Er was ook een heldendaad van een amerikaan die met een Jeep volgestouwd met trappelzakken, luiers en dekens vanuit Guangzhou (Kanton) het dorp heeft bereikt. Volgens de chinesen op straat was een dergelijke koude periode in de laatste 100 jaar niet voorgekomen.




























Ook deze dag werd afgesloten met een aantal baantjes zwemmen.




























dinsdag 1 april 2008

Naar de notaris


Na een goede nachtrust waren we vandaag bijtijds op om op tijd bij de afspraak met de notaris in Changsha te verschijnen. Wederom netjes in de kleding en met alle noodzakelijke documenten goed voorbereid en op orde. Onderweg, omgeveer 10 minuten voor het tijdstip van de afspraak, gaf onze gids aan dat we nog snel wel even wat pasfoto's van Tsjang konden laten maken voor visumaanvraag. Dat gebeurde bij een stokoude chinees in een bovenkamertje, een situatie en sfeer welke bijna niet te beschrijven is, het kan zo in een film. We waren vandaag de eersten voor een interview bij de notaris. Na ons volgden vele stellen uit de VS.


s'Middags hadden we tijd voor ons zelf. Met Tsjang voor het eerst in de rugdrager naar de Friendship store en de supermarkt (Carrefour!). Tsjang geniet van het straatbeeld en doet auto's na, broemm broemm.


Elke avond zwemt Job wedstrijd met verschillende (oudere) Chinesen. Daar verheugt hij zich van te voren al erg op. Bing is nu meer zelfredzaam en toont Tsjang hoe je dat doet, bv omkleden voor het naar bed gaan.


Donderdag worden we mee uitgenomen door de gids naar het plaatselijk nationaal historisch museum en zaterdag staat een bezoek aan het kindertehuis in Chenzhou gepland. Gezien de afstand Changsha - Chenzhou zal Alfred dit alleen gaan doen.